Кошик порожній

м. Тернопіль, вул. Львівська 12 

 098-945-91-86, 063-167-05-01

Альтернативна історія капкейків

Капкейки у Тернополі

Справжній майстер не просто добре робить те, що робить. Він цікавиться історією того, чим займається. Знає, як це робили раніше. По-перше, він просто захоплений по-справжньому, і йому це цікаво. По-друге, майстер своєї справи витягує з історії практичну користь. Переглядає і заново аналізує те, що одного разу в минулому залишилося на узбіччі, не потрапило в мейнстрім - а раптом з цього можна щось ще витягти? А раптом хтось просто недопрацював ідею? Так, наприклад, народилися кейкпопси і зійшла зірка Енджі Дадлі.

Я хочу поговорити про різні факти і версії з історії капкейків - тортиків розміром з чашку. Ось з цього і почнемо. Найпоширеніша версія говорить, що свою назву капкейки отримали через свій розмір. Але є і ще варіант. Деякі вважають, що справа - у стародавньому рецепті, в якому необхідну кількість продуктів вимірювалося чашкою. Дві чашки молока, чашка борошна, півчашки вершкового масла ...

А ще один варіант походження назви капкейків говорить про те, що вони просто готувалися в глиняних чашках. Тобто, розмір - вторинний, він просто природним чином залежить від чашки як форми для випікання. Спроби розібратися у справі, використовуючи старовинні кулінарні книги, до успіху не приводять. Зате призводять до цікавого факту. В Америці, в кухонної книзі, що вийшла в 1796 році, наведено рецепт капкейків, в який входить так багато вина, що це не десерт, а випивка вже виходить. Жартую, звичайно, але сам факт цікавий.

Сперечаються, до речі, і про те, коли з'явилися капкейки. Ось я привела дату - 1796. Тобто, кінець 18-го століття. А інші джерела чомусь стверджують, що капкейки - виріб кондитерів вже наступного, 19-го сторіччя. Вони кажуть, що перший рецепт їх був опублікований в 1828 році, в кулінарній книзі «Seventy-Five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats». Як можна було пропустити попередню? Втім, дата - це цікаво, це - привід для поговорити, але практична користь з неї все-таки не витягується. Набагато корисніше - порівняння рецептур і експерименти з максимально точним відтворенням рецепта і умов приготування. Навіщо так складно? А по-перше, просто для інтересу. І по-друге, часто буває так, що, коли з'являється нове технічне удосконалення, що полегшує процес готування, люди кидаються спрощувати собі життя. При цьому втрачається щось хороше. Наприклад. Набагато легше прикрасити щось збитими вершками з балончика, ніж збивати справжні. А ви на смак порівнювали? Спроба відтворити початковий рецепт і спосіб приготування може призвести до цікавих результатів. А потім можна спробувати отримати той же результат якось легше і простіше. Можливо, вже є способи відновити забутий смак, не вдаючись до грандіозних хитрощів. Втім, це - про експерименти для душі. А своїм клієнтам я пропоную тільки перевірені результати. Як, наприклад, ось ці класичні капкейки на фотографії. Купити капкейки у Тернополі Ви можете на сайті http://cakes.te.ua

Кекси у Тернополі

Електронна оплата

оплата онлайн

Підписатись на новини